Nieuws

okt. 5, 2023

DAGBERICHT 5 OKTOBER 2023


Opening en introductie
Op 4 oktober om 9.00 uur werd GrootGroenPlus 2023 officieel geopend, dat gebeurde digitaal met een welkomstwoord van voorzitter David Bömer. De beurs wordt gehouden met veel bekende en ook een aantal nieuwe deelnemers op een nieuwe locatie, maar toch heel vertrouwd. En waarom komen die? Omdat ze GrootGroenPlus zien als een fantastisch PR-instrument, aldus Bömer. Het is het podium waar ze zichzelf laten zien, eigenlijk het hele jaar door. Dat zichtbaar zijn is iets wat wij bij GrootGroenPlus ook doen. We streven ernaar het hele jaar door zichtbaar te zijn. Nu is dat in de vorm van drie dagen vol activiteit hier op de grens van Nederland en België, in het hart van de boomteelt.


Zowel wij als ook zeker onze deelnemers willen het hele jaar door zichtbaar zijn. Dat kan gebeuren omdat ze hier tijdens de beurs veel indruk hebben gemaakt, maar ook omdat hun nieuws ons nieuws wordt. We hebben zelfs een nieuwe functie toegevoegd aan GrootGroenPlus, een echte nieuwswebsite waar al het nieuws en sponsors verzameld worden. Met die woorden introduceerde David Bömer de nieuwe website ‘ggp.news’ en daarmee ook digitaal op scherm. Op dit platform verzamelen we alle updates, en dat zijn er al heel wat. We verzamelen ze zowel in het Nederlands als in het Engels. Zo hebben we bijvoorbeeld een nieuwsartikel van onze sponsor Rabobank, onze partner. Als je geïnteresseerd bent kun je contact leggen via info@ggp.news, en kun je je nieuwsartikel hier ook laten verschijnen.


Op eerste dag: Geanimeerde drukbezochte beurs
De eerste dag gaf alle reden tot tevredenheid. Deze woensdag trok 8% meer bezoekers dan de woensdag van de eerdere editie, ook internationaal gezien was er meer variëteit. Het bezoek liep eigenlijk de hele dag goed door. Diverse steekproeven bij deelnemers leverden tevreden reacties op, zeker ook ten aanzien van de kwaliteit van de bezoekers. Het parkeren gaf, behalve een grote drukte in het eerste uur, geen problemen. De keuringen waren van de dinsdag naar de woensdagochtend verplaatst en dat werd als goed ervaren. Zo kregen de jury’s ook een beter beeld van de stands nu deze ‘in bedrijf’ waren.  Ook de Colleges van B&W van Zundert en hun collega’s van Hoogstraten (België) brachten een bezoek aan de beurs en lieten zich uitgebreid informeren.

Prijswinnaars planten
Ook dit jaar was er weer de nieuwighedenkeuring van de KVBC in combinatie met de Green Grand Prix. Dit jaar werd er een plant met Goud bekroond. Deze medaille werd toegekend aan Ficus carica ‘LMF01’ (LITTLE MISS FIGGY), ingezonden door Van de Peijl Tuinplanten uit Zundert en Handelskwekerij G. Hoogenraad uit Ederveen. De argumentatie luidde: "Goede uniforme planten, mooi gekweekt en gepresenteerd. Mooi gezond blad, diep ingesneden en sierlijk. Zeer veel eetbare vruchten in de planten. Goed te vermeerderen. Breed toepasbaar, vanwege de eetbare vruchten."

Zilver was er voor drie planten:
Ligustrum lucidum ‘Bokrascreen’ (GREEN SCREEN) ingezonden door Behrens Jungpflanzen, Bad Zwischenahn (D). De argumentatie: "Planten mooi dicht vertakt, alleen aan de onderkant wat kaler. Fris donkergroen gezond blad, iets glanzend. De jonge scheuten nog iets bronskleurig."
Sarcococca hookeriana ‘Purplerij1’ (PURPLE GEM), ingezonden door Boomkwekerij Robert Rijnbeek uit Boskoop: De argumentatie: "Groeit iets compacter en maakt minder lange scheuten dan Purple Stem. Groeikrachtig met donkergroen blad en rode twijgen. Veel bloemknoppen."
Thuja occidentalis ‘Isiprim’ (PRIMO), ingezonden door Sierteeltkwekerij Kools uit Deurne. De argumentatie: "Bijzonder sierlijke conifeer, die ondanks de compactheid toch een goede groeikracht heeft. Gezond, geen bruin loof aanwezig."

Brons ging naar twee planten:
Liquidambar styraciflua 'Jason', ingezonden door L. Akkermans Boomkwekerijen uit Maashees. De argumentatie: "Mooi regelmatige kroonvorm. Niet te dicht, waardoor takbreuk wordt beperkt. Lijkt wat op ‘Kirsten’ maar heeft een purperen herfstkleur."
Pyracantha coccinea ‘Orange Star’, ingezonden  door: Van der Sar – Vermaat uit ’s-Gravezande en Vromans Kwekerijen BV uit Hilvarenbeek. Argumentatie: "Leuke, visueel aantrekkelijke planten. Geen doorns. Veel vruchten, ook op eenjarig hout. Als de planten niet aan een stok zijn gebonden, zijn ze sierlijker."  

Juryrapport GreenGrandPrix 2023
Van de 20 planten op de lijst heeft de jury er 19 in de jurering meegenomen. De rangorde die gemaakt is, geeft aan welke planten als beste uit de bus zijn gekomen. In theorie - en dat bleek bij deze keuring ook - is het dus mogelijk dat deze 19 volgens andere keuringsmethodieken met de hoogste bekroning zouden kunnen eindigen.

Het algemene oordeel van de jury is dat de kwaliteit van de planten goed is. Wel is er een aantal planten waarbij de in de beschrijving vermelde groeiwijze door de snoeiwijze geholpen is. Dat doet weliswaar geen afbreuk aan het beeld van de plant, maar roept wel vraagtekens op over de groei van de plant als deze niet meer in de handen van de kweker groeit. Ook lijkt de naamgeving bij een enkele plant ongelukkig. Een suggestie/verwijzing in de naam kan een verwachting oproepen. Als die niet wordt waargemaakt, is dat mogelijk teleurstellend.

De 5 gerangschikte planten waren:
A-classificatie
Pyracantha coccinea 'Orange Star': bij de keuring zagen we 5 mooie en compacte planten met een opgaande groeiwijze. Deze groeiwijze bleek geholpen door het bij elkaar binden van de takken. Op het etiket staat vermeld dat de plant vruchten draagt op tweejarig hout, maar de planten lijken al te dragen op het éénjarige hout. Dat, en de weelderige hoeveelheid oranje bessen maakten zoveel indruk dat besloten werd om de plant met de hoogste bekroning "A" te belonen.
Ficus carica 'LMF01' (LITTLE MISS FIGGY)': Een bijzondere verschijning, deze compacte vijg met veel vruchten! De van nature compacte groei van de plant was zichtbaar, dus de jury vroeg zich af of het snoeien van de plant werkelijk nodig is. Het maakte in ieder geval de getoonde planten zeer aantrekkelijk. Als de vijgen ook goed van smaak zijn, dan is dit een absolute aanwinst in de voedseltuinen. Een unaniem oordeel: bekroning "A".
B-classificatie
Thuja occidentalis 'Isiprim' (PRIMO): Een opvallende groei met een gezonde uitstraling. Die eerste indruk kreeg extra waardering toen de verwachting dat de plant binnenin bruin loof zou hebben, niet bewaarheid werd. Alles bij elkaar goed voor bekroning "B".
Helleborus niger 'WINTERFALL': Mooie planten met een uniforme groei werden ter keuring aangeboden. De gezonde uitstraling oogst bewondering van de jury. Het meest bijzondere van deze plant is gelegen in het feit dat 90% van de planten voor de kerstperiode groeit. Op het moment van keuren kon dat nog niet worden waargenomen. De bekroning "B" is dan ook zeer te  rechtvaardigen.
C-classificatie
Skimmia japonica 'Bolwi94' (GOLD SERIES DESIRE): Deze op stam geënte Skimmia kan op bewondering rekenen vanwege de teeltprestatie en de algehele uitstraling. Dat ze op een voor alle Skimmia geschikte onderstam geënt zijn, geeft de doorslag voor een "C" bekroning.

Standprijzen
De ‘Zunderts Groen Imago Prijs’ werd toegekend aan Boomkwekerij Huijbregts BV B102. De prijs kende dit jaar de toevoeging van duurzaamheid en werd overhandigd door wethouder Ralph Bogers van de gemeente Zundert.

De Jac Lodders prijs voor de beste stand ging naar MABO Boomkwekerijen G101. Het bijzondere aan deze stand was juist dat er geen planten te zien waren maar dat langs digitale weg een goed beeld van het bedrijf en de productie werd gegeven en daarmee heel goed paste bij het thema Dynamisch & Digitaal. De prijs werd overhandigd door Corné de Vooght van hoofdsponsor Rabobank.

De Jan van Dongen prijs voor de beste stand van toeleveranciers werd gewonnen oor ICL Growing Solutions R061. De prijs werd overhandigd door Corné de Vooght van hoofdsponsor Rabobank.

Op YouTube, de website en in de app zijn de prijsuitreikingen inclusief de argumentatie en motivatie terug te kijken.

20 buitenlandse vakjournalisten  op interne persexcursie
Op de eerste dag was traditiegetrouw ook plaats ingeruimd voor de ‘interne persexcursie”. Deze voerde een groep van 20 buitenlandse vakjournalisten onder begeleiding van ons PR bureau langs vijf bedrijven aan de rode route: Van der Peijl Tuinplanten uit Zundert,  Boomkwekerij Huverba uit Opheusden, Optipot BV uit De Lier, Handelskwekerij Wm Hooftman uit Boskoop en Engrow uit Tiel. De vertegenwoordigers van die bedrijven kregen gelegenheid hun bedrijf te presenteren en konden ook de vragen van de zeer geïnteresseerde groep journalisten beantwoorden.
De journalisten woonden samen met collega’s uit Nederland de prijsuitreikingen bij en bezochten vervolgens individueel de beurs om met standhouders te praten en zich te oriënteren op de gepresenteerde producten.

Vandaag gaan zij op externe persreis. Meer informatie over de persexcursies is te vinden in de beurscatalogus.

001 Algemene Beelden.jpg

Openingstijden

Woensdag 2 oktober

09.00 - 18.00 uur

Donderdag 3 oktober

09.00 - 18.00 uur

Vrijdag 4 oktober

09.00 - 18.00 uur

Partners

  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image
  • image

Contact

GrootGroenPlus

Postbus 369
4880 AJ Zundert, NL

T: +31(0)76-5977984 E: info@grootgroenplus.nl

Volg ons