Nieuws

okt. 6, 2022

Dagbericht GrootGroenPlus woensdag 5 oktober


Opening

Op woensdag 5 oktober 2022 werd de 32e editie van vakbeurs GrootGroenPlus officieel geopend. Bezoekers kunnen tot en met vrijdag 7 oktober via drie routes - rood, grijs en blauw – meer dan 1 kilometer over de beurs lopen en de producten en diensten van 235 deelnemers bekijken. De deelnemers die beschikbaar zijn om met de pers te praten zijn daarbij gemarkeerd middels speciale pinpoints.

 

Woord van welkom door de burgemeester

Voor de opening van de vakbeurs werden de aanwezigen welkom geheten door de burgemeester van Zundert, Joyce Vermue. Zij gaf aan er trots op te zijn dat Zundert gastgemeente mocht zijn voor de vakbeurs, die bij uitstek het platform is om kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen. Dit keer vooral aan de hand van het thema 'Gegrond'.

 

Gegrond

De 2022 editie van GrootGroenPlus werd vervolgens geopend door David Bömer. Hij verwees naar de reputatie die GrootGroenPlus inmiddels heeft opgebouwd in de groenbranche en sprak een woord van dank uit voor sponsor de Rabobank. Ook vertelde hij meer over wat bezoekers en deelnemers te wachten stond: "Natuurlijk hebben we ook dit jaar onze plantkeuringen, standkeuringen en ons eigen thema, namelijk Gegrond. U zult hiervan veel zien op onze mooie beurs. Er was veel animo dit jaar, zoals te zien was op tal van social media. Niet alleen die van ons, maar ook die van onze deelnemers. Hun websites en onze websites werden regelmatig bijgewerkt. Het thema Gegrond kun je op veel manieren interpreteren. Wij hebben de grond waarop u uw producten kweekt, de grond waarop uw bedrijf is gevestigd, de regio met dezelfde grond en de samenleving waarin u gevestigd bent."

 

Interne persreis

Tijdens de interne persexcursie voor de internationale pers werden stands van diverse kwekerijen en toeleveranciers bezocht, waaronder IBN kwekerijen (G015), SV Tuinplanten (G062), Powerplantz (G034), onze jongste beursdeelnemer), Van Tuijl Innovations (G076) en BVB Substrates (G097). Ook werd er stilgestaan bij de Road Show en de Green Grand Prix.

 

Nieuwighedenkeuringen

Lendert de Vos, voorzitter van de keuringscommissie, reikte de prijzen van de KVBC Nieuwighedenkeuring uit. Er waren acht zilveren en twee bronzen medailles te verdelen. De KVBC vindt het voor de handel belangrijk dat het assortiment regelmatig vernieuwd wordt. Niet alleen in de zin van een ander blad of een andere bloem, maar echt wat betreft verbeteringen met een hogere ziekteresistentie, of compacter blijven, waardoor ze minder gesnoeid hoeven te worden en daarmee een echte aanwinst voor het assortiment zijn. De medaille-winnaars zijn als volgt:

 

Winnaars KVBC Zilver

 • Callicarpa bodinieri 'Kolmdepu' (MAGICAL DEEP PURPLE) van Kolster uit Boskoop.
 • Callicarpa bodinieri 'Kolmsqueen' (MAGICAL SNOWQUEEN) van Kolster uit Boskoop.
 • Muehlenbeckia complexa 'Golden Girl' van Van Vliet New Plants uit Stroe.
 • Panicum virgatum 'Buffalo Green' (JS BUFFALO GREEN) van Van Riel Sierplantenkwekerij uit het Belgische Beringe.
 • Prunus laurocerasus 'GRPL08' (OTTO SUPREME) van Plantenkwekerij Jos Selten uit Meterik-Horst.
 • Sequoia sempervirens 'Lightning' van Schrauwen-Moerings uit Sprundel.
 • Symphoricarpos chenaultii ‘RANT02’ (FIESTA BERRY) van Van Vliet New Plants uit Stroe.
 • Taxus baccata ‘HER2016T02’ (TINY T) van Herplant uit Beerse, België.

 

Winnaars KVBC Brons

 • Hydrangea paniculata 'GRHP12' (BONFIRE) van Fa. Lucassen Boomkwekerij uit Vorden.
 • Thuja occidentalis ‘GK01’ (GREAT STAR) van Van Vliet New Plants uit Stroe

 

KVBC Awards na veldkeuring 2022

Deze awards zijn voorafgaand aan de intere persreid uitgereikt door Ronald Houtman. De medailles waren voor de Staphylea colchia ‘Black Jack’ (zilver) en Acer campestre ‘Ruijgrok’ (Street Pillar) (brons).

 

Uitreiking van de Jan van Dongen en Jac Lodders prijs

Directievoorzitter Corné de Vooght van Rabobank de Zuidelijke Baronie, hoofdsponsor van GrootGroenPlus reikte de Jan van Dongen- en Jac Lodders-prijzen uit.

 

De Jac Lodders prijs voor de beste groene stand werd volgens de jury terecht gewonnen door Ronald Dictus, die in een eerdere editie al eens genomineerd was. Voor de tienkoppige jury was het niet gemakkelijk om met zoveel meningen tot een gedragen besluit te komen. Toch kwam Ronald Dictus (B096) overtuigend naar voren als winnaar: een kleine stand, maar toch met een mooie presentatie van het gehele productassortiment en het bedrijf zelf. De planten zien er geweldig uit. En het richt zich op het thema van dit jaar, Gegrond. Ook genomineerd waren Plantenkwekerij Joost Sterke (G023) en Boomkwekerijen Zundert (B063).

 

De Jan van Dongen Award is een prijs voor de beste stand in de categorie Leveranciers. De Lensli-stand (G018) is unaniem gekozen als winnaar van deze prijs. Het thema Gegrond is goed te zien en ook overal voelbaar in de stand. Lensli is er in geslaagd een duidelijke presentatie te geven van hun bedrijf, waar het voor staat en wat het levert. Ook genomineerd waren MvL (R051) en Van Oers Agro (B035). 

 

Zunderts Groen Imago Prijs

Wethouder Ralph Bogers kende namens de door de gemeente Zundert samengestelde jury de Zunderts Groen Imago prijs dit jaar toe aan Roelands Boomkwekerijen BV (B089). Deze prijs is bedoeld voor de stand die er het beste in slaagt om Zundert als groene regio op de kaart te zetten. Op woensdag bezocht het college de beurs en reikte wethouder Bogers de award ook fysiek uit. Andere genomineerden waren Boomkwekerij Verpaalen (B041) en Boomkwekerij Ronald Dictus (B096).

 

Road Show Awards

De Road Show is een samenwerking tussen de KVBC, oftewel de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen, en vakbeurs GrootGroenPlus. De KVBC organiseert al jaren de nieuwighedenkeuringen tijdens GrootGroenPlus. Ze verzorgen daarnaast ook vele andere keuringen, zoals de tentoonstellingskeuringen, de veldkeuringen en de sterrenkeuringen. Van alle planten die een prijs hebben gewonnen, zijn dit jaar 32 planten bij elkaar gebracht op de beursvloer voor de 32e editie van de vakbeurs. Hierop kan nog steeds gestemd worden via de beursapp!

 

Green Grand Prix

De Green Grand Prix 2022 is een nieuwe keuring met betrekking tot de prestaties van planten die eerder zijn gekeurd. Dit jaar hebben we zes inzendingen. Dit zijn de Lonicera acuminata 'Venloma' MARINELLA, Skimmia japonica 'Perosa', Cornus alba WONDER, Leucothoe FIRESTAR, Prunus laurocerasus ELLY en Cortaderia selloana 'Day1'. De A-Classificatie werd afgegeven aan de Cornus alba WONDER. De planten staan tentoongesteld aan de grijze route.

 

Kinderburgemeester

Hoogtepunt van de woensdag was toch zeker de opening van de bibliotheek door de kersverse Kinderburgemeester Ties van Steen. Dit gebeurde tegelijk met de aftrap van de Kinderboekenweek. Na de openingsceremonie heeft Ties het kinderboekenweekgeschenk in de bibliotheek geplaatst.

 

Alle prijsuitreikingen en uitzendingen zijn online terug te kijken via de website, de beursapp of ons YouTube kanaal. Ook staan er al volop foto’s in het album en zijn de looproutes volledig gefilmd.

 

Op donderdag hebben we een verrassing in de ochtend op het programma staan en zal ook de externe persreis plaatsvinden, die uitzonderlijk start vanaf de beursvloer met de groenaankleding door Planten Stevens vof (B048).

 

Plantenkwekerij Joost Sterke.jpg

Openingstijden

Woensdag 4 oktober

09.00 - 18.00 uur

Donderdag 5 oktober

09.00 - 18.00 uur

Vrijdag 6 oktober

09.00 - 18.00 uur

Partners

 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image

Contact

GrootGroenPlus

Postbus 369
4880 AJ Zundert, NL

T: +31(0)76-5977984 E: info@grootgroenplus.nl

Volg ons